Events displayed in timezone: Europe/London

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Panel: Mogu li otvoreni obrazovni sadržaji unaprijediti kvalitetu nastave?

March 6, 2024 @ 10:00 am - 11:30 am BST

Kada govorimo o kvaliteti u sustavu visokog obrazovanja, obično se misli na tradicionalne studijske programe, odnosno nastavu koja se provodi u učionici. Digitalne tehnologije su uvijek prisutne u nastavnom procesu, međutim tek su s pandemijom postale zastupljene u značajnijoj mjeri te online nastava postaje prisutnija i prepoznatljivima u studijskim programima. Danas se zato govori o „digitalnom obrazovanju“, dosta širokom pojmu koji obuhvaća širok raspon digitalnih alata, tehnologija i resursa u cilju unaprjeđenja učenja.

Iz aspekata osiguranja kvalitete, nastavne materijale nužno je promišljati i u kontekstu otvorenog obrazovanja. Korištenjem otvorenih obrazovnih sadržaja u nastavi potiče se kvaliteta, transparentnost kao i kultura otvorenosti, te aktivno sudjelovanje studenata u izradi sadržaja kolegija. Tehnološka rješenja za pohranu i razmjenu digitalnih obrazovnih izvora već postoje, no izazov i dalje ostaju nastavnici koji često nisu dovoljno upoznati s time što su to otvoreni obrazovni sadržaji, kako svoje vlastite sadržaje mogu podijeliti, niti imaju informacije pod kojim su uvjetima obrazovni sadržaji drugih autora dostupni u otvorenom pristupu (ako su dostupni). Postavlja se pitanje na koje načine potaknuti nastavnike da te sadržaje oblikuju prema principima otvorenih obrazovnih sadržaja te ih razmjenjuju s drugim nastavnicima i studentima. Učinkovita ponovna iskoristivost otvorenih obrazovnih izvora iziskuje zato strateško planiranje, organizaciju, ali i obrazovanje nastavnika.

U raspravi s panelistima i sudionicima fokusirati ćemo se na ova i mnoga druga pitanja vezana uz otvorene obrazovne sadržaje i način na koji mogu značajno unaprijediti kvalitetu obrazovnog procesa. Također ćemo raspravljati koje to digitalne sadržaje koristimo i na koji način, kako odabrati sadržaje koji će biti ponovno iskoristivi, kako ćemo osigurati kvalitetu ali i nadogradnju postojećih obrazovnih sadržaja.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i aktivno sudjelujete u raspravi na ovu zanimljivu temu. Za sudjelovanje na događanju je potrebno ispuniti prijavu pri čemu je moguće unaprijed postaviti pitanja o kojima biste željeli raspravljati.

Panelisti:

  • prof. dr. sc. Mihaela Banek Zorica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • mr. sc. Sandra Bezjak, pomoćnica ravnateljice za visoko obrazovanje, Agencija za znanost i visoko obrazovanje
  • doc. dr. sc. Maja Gligora Marković, zamjenica predsjednika Povjerenstva za online učenje Sveučilišta u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
  • prof. dr. sc. Renata Mekovec, predsjednica Povjerenstva za osiguranje kvalitete, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu
  • dr. sc. Ana Tecilazić, prorektorica za kvalitetu, Sveučilište Algebra

Moderatorica:

  • doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

Details

Date:
March 6, 2024
Time(Europe/London):
10:00 am - 11:30 am
Event Category:
Event Website
https://www.srce.unizg.hr/panel-mogu-li-otvoreni-obrazovni-sadrzaji-unaprijediti-kvalitetu-nastave/06-03-2024

Other

Language
Croatian
OEGlobal Member
no

Location

SRCE – University Computing Centre, University of Zagreb
Josipa Marohnića 5
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Scroll to Top